Untuk apa gua letak nuffnang ni pun gua tak tahu.

Monday

Hilang Hormat

.


Sejujurnya bagi aku, aku sangat hormat orang kaya. Bukan sebab harta mereka, tapi sebab usahanya. Tapi sudah tentulah hormatku ini untuk mereka yang membina sendiri empayar untuk kekayaan tu, bukan lahir-lahir, dah tercampak dalam lombong emas.


Macam jutawan dari Mexico tu kan, dia start dari 0(kosong) hinggalah menjadi orang yang terkaya di dalam dunia ni sekarang.


Ok lah, berbalik kepada tajuk aku. Sebelum ni, aku sangat tabik spring dekat kira orang kaya la kat tempat aku ni. Banyak kedai dia ada, dan bermacam-macam perniagaan dia buat. Dulu kecik-kecik pun aku pernah lah jatuh hati kat anak dara dia. Haha, DULU.


Ok, cukup cerita pasal dia. Aku pun tak kenal sangat kan.


Macam ni lah, baru-baru ni, aku jumpa Kak Nah. Kak Nah ni, aku kenal dulu, masa aku kecik lagi. Waktu sekolah rendah, time skema dan pemikiran aku masih belum dicemari oleh media-media keparat dan idea-idea kapitalist yang mencanak di media tanpa kita sedari. Berbalik kepada Kak Nah. Aku dari kecik lagi, tinggal dengan kakak aku, atas sebab-sebab yang tertentu. Dan kakak aku pula suka menghantar kain untuk dijahit, baju untuk dibaiki ke kedai jahit Kak Nah ni. Jadi, ketika aku yang masih mentah tanpa hala tuju, dan tiada handphone ditangan, aku hanya mengikut kakak aku. Kalau hilang nanti, bukan boleh nak misscall. Jadi, aku akan terperuk di kedai jahit tu, buat apa, aku pun dah tak ingat. Kedai itu berada dekat sebelah je dengan masjid. Atas tanah wakaf kalau tak silap. Berdepan dengan kedai jahit tu, ada lah pula satu kedai photostat ni. Memandangkan kakak aku cikgu, jadi dia akan selalu ke situ untuk membuat, err... untuk pekerjaan dia sudah tentu.


Nak dijadikan cerita, baru-baru ni, kakak aku jumpa dengan Kak Nah ni. Kak Nah dah pindah untuk berniaga di tempat lain sekarang. Seberang jalan je dari tempat dia pernah berniaga sebelum ini. Kak Nah kata, dia terpaksa berpindah atas permintaan pihak masjid. Tapak berniaga itu, nak digunakan untuk dibina kedai runcit. Ya, oleh orang melayu sudah tentunya. Mungkin dengan alasan hendak menaikkan orang Melayu dan Islam itu sendiri. Mungkin dengan ini, penduduk di tempat ini tak perlu lagi membeli barangan runcit dari kedai-kedai yang dimiliki oleh kaum cina ratanya. Jadi, untuk menaikkan orang Melayu ini, peniaga kecilan seperti Kak Nah ini, terpaksa membayar sewa kedai dari hanya lebih kurang seratus ringgit, tiba-tiba terpaksa membayar sehingga hampir tiga ratus ringgit.


Apa dah jadi? Macam mana dengan nasib perniaga-perniaga kecil ini? Mereka aku rasakan lebih berhak untuk berniaga di atas tanah wakaf itu, bukannya si Melayu yang sedia kaya ni. Ya, si Melayu ini lah yang aku tabik spring tu. Yang pernah aku minat pada anak daranya suatu ketika dahulu. Tapi sekarang, aku sudah hilang hormat padanya.


Kesimpulannya, idea-idea kapitalist sebenarnya memang mencanak, sehinggakan kita sendiri berasa sudah biasa dengannya. Lihat saja kejadian yang aku tulis kat atas ni. Dan tak ramai sebenarnya yang fikir terjadinya ketidakadilan disini selain perniaga-perniaga kecil itu. Dunia, dunia.

No comments: