Untuk apa gua letak nuffnang ni pun gua tak tahu.

Sunday

Random

Aku terklik profile kawan perempuan aku. Ecewah, kemain sekarang. Gambar semua mood nak tidur je. Kemain baju-baju yang dipakai. Dulu kemain bertudung lengkap.

Bila aku buka album gambarnya di fesbuk, ada satu pattern. Belah atas semua gambar dedah-dedah. Gambar-gambar yang di bawah alahai lengkap bertundung, ayu. Dan jika dilihat gambar satu persatu dari paling hujung di bawah, hingga paling awal di atas, sepeti ada transformasi berlaku. Dari bertudung, sikit-sikit terdedah.

Biasalah tu, mula-mula buat fesbuk, habis semua kaum kerabat di tambah menjadi rakan. Semakin hari semakin mengenal fesbuk, hatta keluarga sendiri pun di buang. Baru lah bebas bergambar. Tak gittuw?

Thursday

Hormat Azan #2

Itu hari gua ada post pasal benda yang sama kat sini. Kali ni, gua buat versi komik lak. Saja suka.

Tuesday

Perkauman Itu Sudah Diwarisi

Gua bukan saja lahir didalam masyarakat yang racist, malahan gua telah dibesarkan dalam masyarakat yang mengamalkan amalan racist sehingga gua rasa itu ialah sesuatu yang dibolehkan.

Tahukah kalau jumpa ular dengan macha, pukul mana dulu?

Gua malu brada. Tapi gua juga bukan nak salahkan orang dulu-dulu. Ntah apa yang mereka lalui sampai membenci benar golongan bayang ni. Cuma gua rasa tak wajar diwariskan kepercayaan ini.

Thursday

Hormat Azan

Penghuni bilik C45F3 sedang leka melayan filem di skrin besar desktop kepunyaan Abu. Jam menunjukkan sudah hampir pukul 7.


------------------------------------------------

Sedang leka menonton filem, tiba-tiba sayup kedengaran azan dari jauh. Semua saling menyuruh sesama sendiri, hentikan filem buat seketika. Hormat azan kata mereka. Jadi butang panjang di keyboard di tekan.

Usai sahaja azan berkumandang, butang panjang di keyboard ditekan kembali. Para penghuni meneruskan aktiviti menonton filem sehingga larut subuh. Kemudian tidur.  Sungguh menghormati azan para penghuni ini.


Heh.

Sunday

Baru Hipster

Bro, jom pergi tu yang heboh-heboh tu. Apa ke nama, Suara Kami tu. Jom la bro.

Ah, malas ah aku. Boring ah ramai-ramai orang ni

Bro, tak hipster la tak pergi.

Haish, untuk apa tu Suara Kami tu?

Dia macam untuk merayakan hari kemerdekaan kita la. Hari Malaysia broo....

Oh, jadi ada perbarisan kawad semua la? 

Bro, mana hipster bro macam tu.

Habis tu ada apa nanti kat sana?


Pergh bro, ada tarian dari suku asli Amerika, ada tarian suku asli Fiji aka macam hakka tu, ada berjimba-jimba macam kat barat sana, ada semacam badut, paling penting bro, ada K-Pop bro.

Pergh, memang hipster kita merayakan "Hari Malaysia" kita kan? 

Saturday

Pangkat Dan Darjat

Iklan di tv, si penyampai mengatakan yang pangkat dan darjat itu semua tidak penting. Dan dengan klise nya, yang penting ialah rohani, dari dalam & blablabla.

Si penyampai mengakhiri iklan itu dengan ucapan,

"Saya Professor Madya Hajjah si polan Haji si polan, blablabla..."

Pangkat dan darjat tak penting ye makcik? Keh keh keh.

Tuesday

Kuih Lapis #4

Tiga orang manusia sedang melepak di sebuah meja di taman. Gadis yang berambut perang itu, bersama teman lelakinya manakala yang bertudung tu, dari tadi asyik melayan telefon bimbitnya. Pasangan kekasih itu lagaknya seperti tidak bertulang belakang, bersandar sesama sendiri. Gua di sebelah langsung tak dipedulikan. Apa celaka?

Kemudian terjadinya perbualan yang jelik. Gua macam nak pelempang pasangan ni. Rakannya disebelah membuat muka pelik. Gua hanya terfikirkan satu je ayat yang sesuai untuk gadis bertudung ini. "Eeeeee, gross!" Haha.

Ok, berbalik kepada cerita, perbualan tu seumpamanya satu perbualan yang jika dibiarkan lagi, akan terjadinya dirty talk. Pandai-pandai lah lu pikir. 

Si lelaki bercerita mengenai adiknya yang bakal bersunat nanti dan pe'el yang seratus ribu macam. Dipendekkan cerita, perbualan berikutnya telah berlaku.

Gadis blondie : Alah adik you tu. Sunat pun takut. Tengok macam abang dia ni. Kuat kan bie?
Lelaki berambut spike : Hehe, mana you tahu I dah sunat? Haaaa, cuba bagitau sikit kat I.
Gadis blondie : Nakal bie ni.


Sambil itu, kejadian tepuk-menepuk pula berlaku kemudian diteruskan dengan adegan tiada tulang belakang.

------------------------------------------------------


Si gadis bertudung lantas berdiri;

"Kau Muslim kan? Of cos lah dah sunat! Tak payah tengok pun tahu lah!"

Si gadis lalu blah dari situ sambil gua dengan jelasnya menunjuk thumbs up kepadanya.

Haha. Dude, you just got pwned!

Friday

Kenapa Dah Tak Thrill?

Gua selalu tertanya-tanya, kenapa hari raya gua sejak-sejak dah dewasa ni kurang thrill. Dulu, waktu gua kecik, semangat nak raya tu memang super. Pengumuman raya tu bagi gua umpama kata-kata hikmat. Bunga api jangan kata lah. Dengan pelita buluh keliling rumah, pendek kata memang meriah lah hendaknya.


Mungkin kerana kedua orang tua gua dah takde, tu sebab kot tak thrill. Ada pulak kawan gua kata, gua je rasa tak thrill. Tapi budak-budak kemain suka. Dan benda ni akan berputar dan berputar lagi. Yang sikecil tu akan membesar, rasa tak thrill dan anak-anak dia pulak yang seronok lelebih. Dan kejadian itu terus berlaku.

Mungkin lah benar, tapi dulu gua kecik, abang kakak gua yang dah besar, thrill je bila nak raya.


Jadi, pasal tak thrill ni kakak gua punya pandangan memang bagi gua hebat. Haha. Mana nak thrill, kalau orang perempuan hari-hari pergi kerja pakai baju kurung. Yang si lelaki tiap hari Jumaat berbaju melayu. Kalau dah agak lusuh atau rosak, mungkin berduit lebih, pergi kedai, beli baru.

Yang si anak pula, setiap kali keputusan peperiksaan, dapat pakaian baru. Duit saku ke sekolah lebih loaded dari duit raya. Dan tv juga 24/7. Buka je ada cerita. Kalau lapar rendang? Pasar malam ada. Kalau lapar lemang? Pandai cari confirm jumpa. Rindu mak kat kampung? Call skype ada. Nak cakap dengan family lain? Phone, call murah je even dah naik 6% kan. Haha. Kadang-kadang nak melawat saudara tu, sejam je dah sampai walaupun jauh. Yang penting, kaki sentiasa tekan pedal.

Thursday

Iklan Klasik

Ini iklan yang klasik gila. Haha, baik untuk kita. Jadi? Minumlah banyak-banyak.

Wednesday

Wartawan & Kops, kena pawned

Dalam klip ni, Sir Alex Ferguson ditanya siapa yang dia nak bawa dari Barcelona ke Manchester United. Jawapan memang power. Kuat jugak menganjing SAF ni. LULZ

video

Tuesday

Kem Bina Jati Diri #2

Persoalan lazim yang akan ligat di minda si adik andai kata mendapat msg seperti entri aku sebelum ni, ialah;

Hitam la saya pasni, camne?

Mana aku nak dapatkan stok rokok nanti?

Makan camne?

Bolehlah I kurus dah pergi sana nanti. Hik!

Gua nak main senapang! Hoorah!

Boleh bawa hp tak?





Lain-lain, sendiri tambah. Ini je yang dapat gua fikir.

Kem Bina Jati Diri


"Tahniah! Anda terpilih menyertai kem latihan khidmat negara siri ke 9/2011. Tempat anda akan diumumkan nanti."


Msg inilah yang akan lu dapat kalau lu terpilih ke plkn. Bagi gua, sepatutnya massage tu tulis "padan muka" instead of tahniah. Ini untuk menggambarkan perasaan yang dikecapi si adik selepas dia membaca msg ini. Hahaha!

Monday

Typical Kita?

Di hari lebaran, kita sesama kita akan berjabat tangan memohon maaf, dan juga memaafkan. Mintak maaf je tak cukup bhai kalau tak memaafkan. Tapi ada satu benda, sangat tipikal kita.


video

Yang aku pasti, dari video di atas, mungkin sebulan, mungkin hanya bertahan seminggu, mungkin sehari selepas saling bermaafan ni, si otromen dan si raksasa akan kembali fighting. Ada persamaan disitu? Jadi muhasabah diri ye.

Disini saya mengucapkan, Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batinnnnnnnn.....

Happy Birthday Fred Mercury


Ini hari, gua sebenarnya tak ingat. Tapi lepas je gua klik home, gua tengok logo Google berubah lagi. Terus gua teringat Fred Mercury. Lagipun sebab gua like page Queen. Bila je gua klik, terus dia mainkan doodle tu. Menarik!



video


Sedikit info pasal Fred. Beliau ialah penyanyi untuk kumpulan yang dikenali ramai, Queen. Lu tak layan, lu memang rugi. Fred asalnya dari India. Dilahirkan pada tanggal 5 September 1946 sebagai Farrokh Bulsara. Nak tahu lebih? Lu pergi google sendiri.


Kalau lu kenal gua, lu mesti tahu gua berjiwa rock. Antara idol rock gua, selain daripada Dave Grohl, sudah semestinya Fred Mercury. Hatta Dave pun minat beliau, mana boleh gua tak follow.


Happy Birthday Fred! 




Gua sebenarnya tak sabar ni nak tunggu filem yang bertemakan kehidupan Fred/Queen ditayangkan. Dilakonkan oleh pembawa watak Borat tu kalau tak silap. Pergi lah google sendiri. Malas gua.

Mari Berbaik-baik

Jangan lah kita mengutuk lagi Arsenal yang moralnya sudah mencecah ke lantai bumi. Sedangkan SAF pun masih menunjukkan belas kasihan. Atas dasar belas kasihan, aku nak tunjukkan ini.



Ini sebagai peringatan kepada Arsenal, dan AW terutamanya. Insaf lah. Jangan pedo sangat. Masa ada 3 hari je lagi.


Sunday

Syawal Menjelang Tiba





Beramah Mesra

Bila Syawal menjelang tiba, ramai lah yang pulang ke kampung. Sanak saudara yang jauh, kini dah berjumpa. Rakan lama bersua kembali.

Jadi, normal lah bila berjumpa akan bersalam-salaman, bertegur mesra. Ada pula yang sampai berpeluk-peluk kemudian bertukar-tukar nombor telefon. Macam-macam hal lah yang ingin diborakkan.


Tapi apa celaka BERAMAH MESRA dekat tengah laluan orang ramai dekat bazaar yang sendat ni?

Pesanan Khidmat Masyarakat

Pesanan khidmat masyarakat kali ini ialah, "Jangan Sesekali Leka Dan Percaya 100% Dengan Tanda Harga Yang Dipaparkan".

Hari raya makin menjelang. Jadi seperti manusia normal yang lain, gua pun nak shopping raya. Untuk mamat normal seperti gua, tak susah untuk shopping raya. Ini ialah kerana, pertama, baju melayu ada 2 SAHAJA DESIGN. Gua boleh decide nak yang mana satu dari kat rumah lagi. Kemudian kaler apa. Tak macam perempuan yang nak kena tengok design yang berlambak-lambak. Jadi, decide nak ada koler ker tak, nak kaler apa, pergi kedai mintak kat kakak jurujual tu, bayar dan blah. Mudah bukan?

----------------------------------------------------------

Ok, berbalik kepada niat asal gua nak up entri ni. Waktu gua terai baju tadi, ada dua minah kepoh, pun nak terai baju. Tahap kekepohan mereka ialah seperti di dalam tv tu. Gua ingat mitos je.

Minah ni ambil baju dekat area gua ambil baju jugak. Tanda harga tunjuk RM80. Bersembang lah minah berdua ni bagaimana mereka akan kelihatan sangat hot di hari raya nanti. Dalam fitting room pun kepoh. Err, gua tak intai. Kebetulan minah ni terai baju sebelah fitting room gua.

Tengah gua nak bayar, minah ni pun sibuk nak bayar. Tengok macam bersungguh je nak beli. Bila minah tu tunjuk baju tu, kakak kat meja tu cakap,

"yang tu dua ratus sembilan puluh, kakak bagi la dua ratus tujuh puluh lima."

Jeng jeng jeng!

Dengan muka merah padam, minah tu pun berlalu pergi dengan muka yang sedih. Habis cerita.....

Pesanan saya, "LAIN KALI TANYA BETUL BETUL BRO."

Friday

Apa bangang sangat?

Alasan tak mandi wajib, tak sahur, tak dapat tahan tak korek hidung, terkentut dalam air, sangap asap rokok lupa niat ialah alasan paling bangang pernah gua dengar. Dan, itulah yang gua dengar sepanjang 25 Ramadhan yang sudah berlalu.

Oh, by the way, gua ada terdengar sesuatu mengenai hukum rokok. Buka puasa terus nyala sebatang. Tapi gua ingat-ingat lupa ni. Nanti jelah.

Monday

Bila commentator sukan emo

LULZ. Saja lah aku nak try usha live commentary ni. Sekali commentator emo semacam je. Maybe dia penyokong Paraguay kot.


  
klik untuk tumbesaran maksima

"Moan, moan, moan, moan, moan. When he's not flying down the wing scoring goals, that is all Suarez ever does. Very, very good but incredibly annoying."


inb4, bukan ke Liverpool player semua macam tu? Kah kah kah!

Sunday

Advance?

Keputusan UPU baru sahaja keluar. Hamdalintintop berasa seronok sekali. Dia berjaya ke UXX. Ucapan tahniah disampaikan daripada ibu dan ayah beliau. Pesan ayah beliau ;

"Engkau kesana belajar elok-elok nak. Ayah nak tengok kau berjaya. Ubah nasib keluarga kita."

Terangguk-angguk Hamdalintintop mendengar pesanan ayahnya tanda faham.


---------------------------------------------

Malam itu, kerana terlalu teruja, Hamdalintintop pun menghubungi kawannya di UXX.

"Eh Hamidaraon, kat UXX kat mana rumah sewa murah?"


"Eh Hamidaraon, kat UXX ada sewa kereta sewa tak?"


"Eh Hamidaraon, kau kat sana nak enjoy selalu kemana?"


"Eh Hamidaraon, kat sana tempat makan mana yang best?"


"Eh Hamidaraon, nanti aku kesana, kau bawak lah aku jalan-jalan town ye?"


Heh.

Thursday

Modric ke Chelsea?


Hi u'ols. Ni entri pertama I kan, jadi I akan berbahasa sopan dahulu. Nak membina imej yang baik lah katakan. Ahakz!

Okay, berita sukan pertama daripada I, kan u'ols semua tahu kan yang Modric nak ke Chelsea. Tapi Spurs tak kasi. Yelah, pemain penting lah katakan. Dengar kata permintaan Modric untuk berpindah telah direject mentah-mentah. I pun tak tahu.

Jadi untuk kepastian, I pun dengan konfidennya, call lah manager Spurs, Harry Redknapp. I kenal dia tau. I tanya lah perkembangan terbaru kelab tu dengan Modric. Dia suruh I tunggu, dia nak hantar mms tunjuk situasi sekarang u'ols.

Meh kita tengok mms tu

Nak ke Chelsea? Go fuck yourself!


Wawawa, nampak sangat le mamat Modric ni takkan kemana buat masa sekarang ni.



p/s ; kenape??? Wartawan sukan tak boleh nak kepoh-kepoh ke????

Lupa Daratan?

"Kau belajar tinggi-tinggi pun, duit kerajaan. Lepas tu, kau nak berpaling tadah pada orang yang banyak berjasa pada kau. Lupa daratan punya budak!"


Aku neutral. Lebih senang aku katakan, aku tak tahu nak sokong siapa. Pada aku, mana-mana pihak pun ada buruk baik. Aku lebih suka dengar cerita dari kedua-dua pihak. Apa-apa link pun aku share balik, baik dari sebelah pihak sini, mahupun sebelah pihak sana.

Tapi, ungkapan kat atas yang telah dilemparkan kepada aku oleh seorang brada hanya sebab aku kata "usul BERSIH tu sebaik-baiknya kerajaan dan SPR kaji, dan mungkin ada kebenaran dan ini untuk kebaikan sejagat" ialah sangat tidak releven. Dah lah kata gua sokong kafir, gua pun kafir. Siapa lu nak kafirkan orang?

-.-"


Tidak releven sebab apa? Tidak releven kerana duit itu sememangnya hak rakyat dan dah nama pun duit PINJAMAN pelajaran, jadi maksudnya nanti aku akan bayar balik juga.


Kita guna permikiran yang logik je lah disini.

Logik #1
Ibu bapa aku menyimpan duit setiap bulan di MAYBANK. Andaikan, 20 tahun kemudian, aku keluarkan duit dalam MAYBANK itu, relevenkah di sini duit yang aku keluarkan itu ialah duit MAYBANK?


Logik #2
Aku nak beli kereta. Jadi aku buat pinjaman kat bank BSN. Andaikan, dalam kontrak aku akan selesaikan duit itu dalam tempoh 10 tahun. 10 tahun kemudian, relevenkah kalau aku kata, aku beli kereta dengan duit BSN?

Entri ini tiada kena mengena dengan politik baik demo tempoh hari. Ini ialah tentang hak.


.

Wednesday

Kenduri

Niat asal orang buat kenduri ialah untuk menjamu orang ramai terutamanya orang susah. Dalam erti kata lain, kenduri ni umpama bersedekah lah. Tanda kita menunjukkan kesyukuran ke atas sesuatu. Contohnya, perkahwinan, pertunangan, dapat zuriat, etc.

Tapi itu dulu.

Sekarang, kalau nak buat kenduri, kena hantar kad undangan. Dalam list undangan tu, nama VIP mesti lah paling atas.

Tuesday

Serta-merta Perbualan Ditamatkan

Si gadis baru saja approve friend request dari si jejaka. Dek kerana si gadis yang comey lotey, si jejaka pun mula naik tanduk. Ayat baik-baik dulu fikir si jejaka. Dimulakan dengan tanya khabar, tengah buat apa, dah "mam" ke belum dan macam-macam soalan lain lagi yang tak masuk akal. Kemudian si jejaka saja nak try nasib, lalu bertanya;

"U ni cute je, mesti dah ada bf kan? Hehehe" dengan harapan si gadis akan jawab, "Takde lah. Tak cantik pun" kemudian baru lah si jejaka dapat melemparkan puji pujian setinggi gunung dan mencuba nasib ajak berpacaran. 


Tapi............

"Hehe. Bf dah nak jadi tunang dah pun bulan depan." itulah reply dari si gadis.

.....................................
...................
..END..

Bukan Hak Kita

"Bukan Hak Kita" nak judge orang. Itu yang selalu kita ucap. Tapi, adakah tindakan kita mencerminkan apa yang telah kita ucap?


--------------------------------------

Bila tiba exam, time tu lah baru nak cari sejadah. Typical kan? Ini, aku mengaku aku pun buat.

Tapi, orang bila lihat perkara ni, selalu akan komen "Time susah baru cari Tuhan. Kau ni, bla bla bla."

Ini aku jujur. Pernah satu masa dulu, time exam, aku terasa macam nak solat. Tapi, bila fikirkan apa orang kata nanti, susah baru cari sejadah, aku berhenti. The rest? History. Tak perlu lah aku sambung lagi.




Benda ni memang betul terjadi. Tapi sama ada amalan kita dikira ke tak, apa yang jadi, itu biar Tuhan sendiri yang tentukan. Kita buat je. Kalau ada pun orang berniat solat hanya sebab susah, tak ikhlas dan macam-macam lagi, itu bukan kita yang tentukan.

End.

Sunday

This Is True

Kebanyakkan orang hanya dengar Azan penuh waktu bulan Ramadhan.

Akan Datang

guest writer aka guest pundit. Untuk segala hal berkenaan sukan.



Nantikan penulisan dari beliau. Walaupun tak ada blog, tapi beliau masih ingin membuat entri. Baru hipster katanya.

Saturday

Kaya

Sekaya mana pun kamu, ada duit berapa billion pun, takkan boleh beli Esok & Semalam.


Dipetik dari Ustaz Azhar ketika berborak mengenai sambung belajar.

Blogger Neutral

Blogger Neutral #1
"Aku neutral. Tak menyokong mana-mana parti. Aku neutral. Aku juga lebih suka pendapat orang yang neutral."

Kesukaan Blogger Neutral #1 ialah membaca blog Bijan dan seangkatan. Selalu membenarkan segala tindak tanduk kerajaan. Dan nama blog Blogger Neutral #1 ialah, "BN FOR LIFE".



Blogger Neutral #2
"Aku neutral. Tak menyokong mana-mana parti. Aku neutral. Aku juga lebih suka pendapat orang yang neutral."

Kesukaan Blogger Neutral #2 ialah membaca blog DSAI dan seangkatan. Selalu membenarkan segala tindak tanduk pembangkang. Dan nama blog Blogger Neutral #2 ialah, "KITA PERLU TUKAR KERAJAAN".



Blogger Neutral hanya pada nama. Namun jelas sekali yang mereka bukan neutral mana pun. Macam mana pun, Blogger Neutral #1 pasti up kerajaan, down pembangkang manakala Blogger Neutral #2 pasti up pembangkang down kerajaan. Guna lah panggilan maha adil sekalipun, mereka tetap akan berat sebelah.

-----------------------------------------------------------------------

Masalah politik di Malaysia ialah, kita sokong parti. Yang sebenarnya, nak sokong tu bukan ikut parti, tapi ikut orang yang bertanding. Korang paham? Kalau tak, macam mana eh aku nak terang?

Macam ni lah ye;

Ada pakcik Dave. Pakcik Dave penyokong parti Foo Fighters. Pakcik Dave tinggal di negeri Johny Park. Pakcik Dave suka dengan wakil rakyat dari parti Foo Fighters sebab beliau telus. Keadaan di negeri Johny Park pun aman sejahtera.

Satu hari, pakcik Dave telah berpindah ke negeri Back & Forth. Disana ada satu pilihanraya antara wakil rakyat dari parti Foo Fighters menentang parti Alter Bridge.

Disebabkan ditempat lama pakcik Dave beliau telah menyokong parti Foo Fighter, jadi di tempat barunya pun beliau mahu menyokong parti Foo Fighter ini. Tapi pakcik Dave terlupa, yang ini wakil rakyat yang lain.

Jadi, pakcik Dave tak boleh berharap sangat yang sistemnya dan keadaannya akan sama seperti ni negeri Johny Park.

Ada paham?

Macam ni lah.

Tak semua orang dalam parti kerajaan itu benar dan tak semua salah.

Begitulah juga,

Tak semua orang dalam parti pembangkang tu benar dan tak semua salah.

Masalah masyarakat Malaysia sekarang ni, kita sokong parti, bukan orang yang bertanding. Kita lihat pada parti ketika mengundi, bukan pada sifat orang yang bertanding itu. Jadi, tak hairan lah kalau korupsi tu masih menjalar dalam sistem.

Ini hanya pendapat aku. Kalau tak suka, GTFO. =.=

Friday

Farewell Soldiers

Selamat berjaya bermain di Sunderland. Kalau jumpa Man. Utd nanti, bagilah muka ye. :)

 
 John O'Shea (1998-2011) & Wes Brown (1996-2011)
 "Not regular, never complaint."


.

Wednesday

Jangan Buang Masa

Orang yang cerdik akan isi masanya yang terluang melakukan sesuatu. Tak kisah tempoh masa terluangnya panjang ataupun singkat, yang penting bukan duduk sahaja. Di bilik termenung contohnya. Apa anda selalu buat? Disini aku listkan beberapa aktiviti yang aku tahu ada orang buat.


Main game dekat handphone
Layan lagu
Baca komik/surat khabar
Online via handphone
Hisap rokok (kawan aku kata rokok daun lagi best)
Main dota (kot. Yang ni aku tengok iklan Myeg tu)


Jika tahu apa-apa lagi aktiviti lain, silalah komen di bawah.

Tuesday

Tevez Nak Blah

Carlos Tevez "Gua dah tak tahan dengan Citeh. Gua nak blah!"


Kita tengok berapa Citeh boleh tahan dia tak bagi blah.

Mod Politik; OFF

Aku malas nak bertekak berbincang hal politik. Sekalipun berbincang baik-baik, di akhir nanti akan membawa kepada pertelingkahan juga. Kawan-kawan pun boleh jadi musuh. Kesan paling ketara terhadap siapa? Masyarakat Melayu. 


Cuba buka minda. Buatlah apa juga. Mahu turut serta atau tidak, itu pilihan sendiri. Tapi pilih lah yang membawa kebaikan. Jikalau dengan penyertaan itu bagimu ialah kebaikkan, turutlah serta. Jika sebaliknya, jauhkan lah dirimu. Tapi fikirkan lah, yang menentang kaum kita, yang ditentang juga kaum kita. Yang bakal menang? Terang sekali bukan kaum kita. Ini bukan soal kaum sahaja, tapi ingatlah, hanya satu kaum majoriti di negara kita ini membawa agama yang satu ini. Apa akan jadi kalau kaum yang satu ini jatuh?

+- ; Ada banyak lagi kaum yang membawa agama Islam, ya. Tapi cuba fahamkan dalam konteks ayat di atas.

yang berwarna merah dalam ayat telah ditambah selepas entri telah di"up".

=.=

Dulu Kini

Masa kecik-kecik dulu, aku selalu tengok cerita Cina kungfu kungfu. Dan ada satu masa tu, TV3 selalu tayang cerita Cina yang ada dua orang budak berlakon. Sorang yang debab, sorang lagi budak terer kung fu. Korang mesti ingat jugak kot. Ini ialah Shi Xiao Long, budak yang terer kung fu tu.


Dulu





Kini




Monday

Kuih Lapis #2

Pagi tadi, tengah gau sedap melayan milo ais dan kuih lapis sambil layan surat khabar bahagian sukan, terus sorang pakcik datang duduk semeja dengan gua. Gua tak kesah.

Gua teruskan membaca surat khabar, membaca perihal transfer window yang makin pelik jadinya.

Habis saja gua membaca bahagian sukan, gua terus menyelak surat khabar ke bahagian lain. Gua terselak ke bahagian politik. Gua cuma membaca tajuk besarnya sahaja. Lalu gua melipat surat khabar itu elok-elok, dan gua teruskan makan kuih lapis merah jambu putih selapis demi selapis.

Mungkin pakcik tadi perasan gua menyelak ke bahagian politik, lantas mula lah membuka perihal politik dengan gua. Cerita ini, cerita itu. Gua agak pakcik ni Ahli Jawatankuasa BN ni. Paling kurang pun, pro-BN paling kuat di kampungnya. Untuk menghormati beliau, gua hanya tersenyum dan mengiyakannya.


Selepas entah berapa lama, pakcik ni menamatkan topik politik beliau lantas bertanya kepada gua.

"Hang nanti hang nak undi apa? Hang jangan dok undi Cina. Hang nak ka negara kita kena perintah dengan orang Cina?"

........................................................


"Pakcik, umur saya baru 19. Lagi 2 tahun baru boleh mengundi kot. Sekarang saya student lagi. Student tak boleh berpolitik. Kena tangkap dengan U boleh kena buang nanti."


Heh. Malas nak layan pakcik ni.

Malaysia Woih!

Dood. Malaysia on the main article. Bro-fist yooo!


source ; Eurosport

Sama Tapi Berbeza

Gua telah berjumpa ramai orang yang tak tahu membezakan hotdog dan sosej. Sosej dipanggil hotdog, hotdog dipanggil sosej. Dan setiap kali gua tegur, ada je tak puas hati dengan gua. Pfffttttt.....



This are fukken Sausage!




&
This is f-ing Hotdog!




Ada paham ka?

Sunday

Kutuk Mengutuk Amalan Kita

"Weh Hanamisa Binti Kawaluddin. Tu, tengok tu.
Arifafizunina Binti Azizzuseman tengh kutuk kau tu."


"Biarlah dia tu dengan perangai butuk dia tu
Ropeah Binti Seleiskandar. Kau tau, dia tu bukan 
baik sangat pun. Hari tu aku nampak dia
keluar pekan dengan mat rempit kau tahu?"


"Betul tu. Dia kutuk kau dengan aku, nanti dia
dpat dosa, kita jugak yang dapat pahal free kan?
Dah la selalu romen. Ingat orang tak tahu ke.
Mak bapak dia yang bodoh sangat ingat anak dia
tu baik sangat."





--------------------------------------------------------------------

Pahala free dapat bila kita bersabar. Bukan bila kita kutuk balik. =.=


.

The Foos

Ahad-ahad ni selalunya akan rasa slow je kan? Sekarang ni aku tengah in mood layan lagu Foo Fighters. Lama juga lah aku minat band ni. Rasanya aku ada tulis kot pasal band ni awal-awal entri dulu.

Pada yang tak pernah dengar, bagi ia percubaan!(Give it a try) Serius layan.


Kat sini meh aku rekomen lagu-lagu yang best dari mereka.


Big Me
Hey, Johny Park!
My Hero
Learn To Fly
Times Like These
All My Life
Another Round 
Friend Of A Friend
In Your Honor
Best Of You
The Last Song
Marigold (dari nirvana kalau tak silap)
Cold Day In The Sun (drummer yang vox)
Skin And Bones
Over And Out 
The Pretender
Rope
Dear Rosemary
These Days
Back & Forth
I Should Have Known (bunyi bass time bridge tu terbaik)

*yang aku bold tu, memang lagu peberet aku. Dengar time berak memang terbaik! lulz


Me personally? I listen to all of them. 122 songs in total. 
Tapi aku tak sure betul-betul ke 122 lagu. Sebab ada lagu yang dalam album yang satu ni, dah ada dalam previous album.




Foo Fighters

Dari kiri; Dave Grohl, Pat Smear, Nate Mandel, Taylor Hawkins, Chris Shiflett



Sunny Sunday

Yang pangkal bertemu hujung, yang atas bertemu bawah.

Masyarakat Kita

Orang kata, nak tengok masyarakat kita di masa depan nanti, tengok anak-anak zaman sekarang ni.

Tapi macam mana nak tengok masyarakat kita zaman sekarang pula? Yang ni aku kata, kita tengok apa yang ada kat tv, kat majalah, kat suratkhabar. Contohnya, cuba buka filem Kongsi. Di awal cerita, akan ada satu dialog macam ni;

"Manis Nescafe ni. Macam perempuan semalam aku main."

Tengok pula berita. Kes buang bayi lah, zina lah dah jadi bahan berita harian.

Pastinya ada sebilangan yang akan geleng-geleng kepala dan ucapan istifar akan kedengaran menandakan tanda terperanjat. Tapi, itulah yang mencerminkan masyarakat kita sekarang.

Saturday

Raya Dah Dekat

Di sebuah kedai mamak yang tak ramai pelanggan, hatta adalah dua orang wanita pertengahan umur sedang berborak-borak kosong.


-----------------------------------------------------------------

Baju tak tempah lagi ni. Nak pakai kaler apa ye tahun ni?
Ehmmmm, nak pakai design camne eh tahun ni? Nak sedondon
tak dengan laki aku? Nak buat kuih apa ye? Ehmmmmm.......


Hey Senah. Kau ni pikir nak raya je. Puasa tu yang
penting. Kau nanti puasa, suka pegi bazar mana?
Pejabat kau tu, kalau puasa balik macam biasa ke lagi awal?


Oh, aku pg bazar dekat belakang pekan sana. Puasa nanti boleh lah kita 
bertukar-tukar juadah berbuka ye Hazimah. Hehe. Aku puasa nanti balik 
awal, boleh la aku masak.




-----------------------------------------------------------------

Kakak-kakak ini terlupa, yang sebelum fikir pasal puasa dan raya yang mendatang ni, puasa yang lepas dah setel ke belum? 

Resit $100,000,000

Apahal kaya sangat mamat ni?


Satu resit telah dijumpai di slot resit di Bank Capital One dekat East Hampton Village. Yang mengejutkan, baki yang tertulis pada resit itu ialah $99,864,731.94. Watefak?

Aku salute ini orang. Duit banyak-banyak, withdrawn cuma 400 je. Dan dia lebih pilih cash money.  Tapi, main tinggal je resit. Tak mustahil la satu hari nanti kena rompak ni. Hahaha.

p/s : Jutawan pun kena rembat fee sampai $2.75. Tapi, bagi dia, apa ada hal.

Monday

Tak Sengaja

Zarifazifurina bosan. "Apa nak buat ni ye?" Tertanya Zarifazifurina kepada dirinya sendiri.




.
Bling! (Bunyi idea sampai)

Ambil telefon bimbit berkamera 5 megapiksel.

Hala kamera ke muka sendiri 

Pura-pura tidur.

Tekan butang tangkap.

Siap!

---------------------------------------------------------

Upload ke Facebook.

Di caption box, menaip, "CANDID".

Hik hik hik

Apa Anda Akan Buat Dengan RM1000?

Ni seingat aku dari rancangan yang si budak pendek TV3 tu jadi host tu. Eli apakejadahakudahlupa.


Dalam segmen tu, seorang awek poyo telah dijemput. Tajuk segmen tu lebih kurang "pisau cukur". Awek tu rilek je orang panggil dia pisau cukur. Siap mengaku lagi. Siap tunjuk lagi barang-barang yang dia cukur dan bagitahu harga tau. Mencikkk! Tetamu semua pun dah tarik muka. Aku rasa tu kalau bukan on-air tu, dah ada yang kena simbah asid tu.


Bila ditanya, apa anda akan buat dengan RM1000 tu, awek tu pun dengan eksaitednye menjawab nak beli kasut jenama ini yang berharga sekian sekian, baju jenama ini berharga sekian-sekian. And the effing list goes on and on and on. F-ing dumb.


Then, si budak Eli ni tanya pulak kat seorang mamat dari kalangan penonton disitu. Mamat tu dengan selamba menjawab;

"Handphone harga RM900, pastu top up RM100."

Lantas mendapat tepukan yang gemuruh sekali.

inb4, aku mamat kepoh.

Errrrrr #2

Ni, celaka apa pulak ni?

klik untuk tumbesaran maksima


Dua benda dalam kotak tu adalah dua benda yang tak sesuai langsung untuk duduk bersama.

inb4, apa jadah aku asyik update pasal bapok ni? Entah, aku pun tak tahu. =.=

Errrrrr

Aku tak tahu nak letak tajuk apa. Tapi ni celaka apa ni?




MUKAMINTAKPENYEPAKKEAPANI?


p/s : Gambat ni gua ambil dari gogel, so kalau rasa ni kawan lu orang, suruh dia contact gua. Biar gua Azan kat telinga dia dulu baru gua padam ini gambar.

Sunday

Cerita Benar

Hassan sedang rancak bercerita tentang abangnya yang agak terkenal di kampung itu kerana berjaya melanjutkan pelajaran ke luar negara. Segala pengalaman menarik yang diceritakan oleh abangnya, diceritakan kembali kepada rakan-rakannya.

Rauf dan Daud sedang asyik mendengar sedang si Ramlan sepertinya mendengar tetapi tidak terlalu menumpukan perhatian. Entah apalah yang dia fikirkan.

Usai celoteh panjang Hassan yang agak menarik itu, Ramlan dengan pantas mencelah.

"Abang aku lagi lah. Bukan aku nak cerita la. Tapi memang betul. Dengar macam tipu, tapi serius CERITA BENAR!. Korang nak tahu? Bla bla bla bla.............. "

Hassan, Rauf dan Daud saling berpandangan. Tertanya-tanya mereka, bilakah Ramlan ini mengarang cerita dalam otaknya. Pantas. Tersenyum mereka bertiga sepertinya cerita Ramlan menarik sekali.

[Basic] I = V / R

I equal to Current. Running thru Cable.

Cable definition???

--------------------------------------------------------------------


Zairil sedang melepak bersama rakan baiknya ketika kecil, Husin.

Zairil : "Bro, kalau dapat keje ni, lu cakap je lu nak apa. Gua tahu, lu suka kentaki kan? 1 bucket pun gua boleh belikan kat lu."

Husin : "Jangan risau bro, gua akan usaha apa gua boleh. Lu jangan risau lah."

Sambil Zairil memberi sampul surat diisi sepertinya boleh memuatkan kertas bersaiz A4 kepada Husin.


--------------------------------------------------------------------

Oh, Husin bekerja di HR management di sebuah kilang yang kebetulan ialah tujuan Zairil minggu depan untuk menghadiri temuduga kerja.

Thursday

Saya Suka Cara Awak Berfikir

+900000000 LULZ

Di dalam sebuah kelas, seorang cikgu tadika bertanyakan satu soalan,

"Ada 3 ekor burung di atas pokok. Seekor ditembak pemburu, berapa ekor lagi tinggal di atas pokok?"




Adik Mat mengangkat tangan dan menjawab soalan tersebut,

"Kosong cikgu".

"Kenapa kosong Mat?" Tanya cikgu.

"Sebab 2 ekor lagi tu mesti laa terbang lari cikgu."

"Salah! Jawapannya tentulah 2 Mat. 3 tolak 1 sama dengan 2. Tapi cikgu suka cara kamu berfikir".


Habis kelas, cikgu dengan ikhlas dan murah hatinya belanja Adik Mat makan aiskrim.

Adik Mat yang sedang menjamu aiskrim itu tiba-tiba bertanya,


"Cikgu, ada 3 orang perempuan makan aiskrim. Sorang tu style makan telan semua sekaligus. Yang sorang lagi gigit sikit-sikit. Perempuan yang last sekali jilat keliling dulu dan kulum aiskrim sampai habis. Antara 3 orang perempuan tu, cuma seorang saja dah kahwin. Yang mana satu cikgu?"

Tergamam cikgu apabila mendengar soalan Adik Mat tu! Tapi cikgu tetap maintain cool jerk. Dengan berlagak neutral cikgu pun menjawab,



"Yang jilat keliling dulu dan kulum aiskrim sampai habis tu kot yang dah kahwin".


"Salah cikgu! Yang pakai cincin kahwin la yang dah kahwin. Tapi takpe, saya suka cara cikgu berfikir."

Wednesday

Bunga

Senah berkenalan dengan seorang pemuda dari bandar. Mereka dilamun cinta. Si pemuda mengajak Senah mengikutnya ke bandar.

Senah - Kalau saya menjadi bunga, awak menjadi apa?

Pemuda - (Dengan nada berjenaka menjawab) Saya menjadi penjual bunga boleh? Hikhikhik

Senah - Hikhikhik. Buat lawak pula dia. Okay, saya ikot awak ke bandar.


Beberapa bulan berikutnya di bandar.

Nampaknya kata-kata pemuda itu untuk menjadi PENJUAL BUNGA bukan lah olok-olok. Dan memang lah Senah yang menjadi BUNGA.

Pemuda - Heh!

New Age Spamming

Ini ialah segmen khas ditaja oleh abam Ska X.


refer entri asal di SINI dan di SINI.

Damn True

Baru-baru ni, gua terbaca dari blog Sarkasis entri pasal sekarang budak2 pun dah berfesbuk. Sila baca entri tu di SINI.

Dengar macam sarka lebih kan? Tapi serius, aku baru jumpa je tadi. Satu family, dari mak bapak, abang long sampai ke adik-adik semua ada fesbuk. Ok, normal la tu kan. Tapi, adik bongsu family ni, baru berumur dalam 4 5 tahun.

Wattefook???? 4 @ 5 tahun?

Boleh ganti surat beranak dah fb budak tu, sebab detail dalam info tu dah lengkap.

Monday

AKU MEMANG BENCI BLOGGER JENIS NI

Budak kampung, datang bandar, culture shock, troller wannabe. Pthuuuiihh!


Sunday

Lulz of the day

Gua ingatkan si dR ni dah malu lalu sedar dengan kesilapan diri agar jangan riak. Tapi rupanya tidak. Klik untuk tumbesaran maksima.






dR ni dulu kat sekolah mesti "A" kalau bab buat cogan kata ni. lulz

inb4,
legasi jujur amanah setia bijak berilmu dan saling membantu.
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!

Selamat Hari Bapa

Dikesempatan hari bapa ini, gua pun nak tujukan ucapan walaupun ucapan gua tak dapat dikhususkan kepada sesiapa. Ucapan hari bapa gua, ditujukan kepada SEMUA adik beradik gua yang dah jaga gua dari kecik.

Gua pun perasan, hari bapa ni diraikan kurang meriah dari hari ibu. Entah lah mengapa.


inb4;

Walaupun ayah gua pergi seawal gua berumur 4 tahun, tapi gua ingat lagi kenangan-kenangan gua dengan beliau dulu. Setiap pagi, gua akan bangun awal gila. Pukul 7 tu dah confirm terpacak. Dan gua setiap hari akan ikot ayah gua pergi hantar kakak gua pergi sekolah, pastu pergi ikot ayah gua mengopi(melepak sambil minum kopi) di warung. Eh, sebenarnya, minum air teh je. Gua akan minum dalam piring alas cawan tu. Heaven!

Dan setiap malam, ayah gua akan belikan gua keropok. Tapi lupa la keropok apa. Ayah gua je gua ingat.

p/s ; Ayah, I Love You.

Hati Kering

Hati kering merujuk kepada seseorang yang tak fikir pasal orang lain. Selalu buat hal sendiri je. Contohnya macam pakai kain pelikat pergi tengok wayang dengan alasan "Lantak gua lah. Gua nak keselesaan waktu menonton wayang. Duit wayang duit gua, ada ganggu siapa?"


Tapi sebenarnya tahu tak, mostly orang yang hati kering ni dia sebenarnya fikir pasal apa orang lain fikir pasal dia. Geddit?

Dia nak orang fikir yang dia hati kering. Again, geddit?

Tapi tahu tak, sebenarnya penting untuk kita fikir pasal orang lain. Orang yang tak fikir pasal orang lain, mereka selalunya akan fikir, benda tak jadi lagi, biarlah.

Biar sini gua nak nasihat. Benda tak jadi, lu boleh cakap. Tapi kalau benda dah jadi, dan benda tu bukan benda kecik macam perahu yang terlajak, baru lu nak menyesal. Maksud gua bukan benda kecik tu, macam benda yang kalau dah jadi, menyesal la lu seumur hidup.

Emo mood ON.

Biar sini aku bagitahu. Penting untuk jaga perasaan orang lain. Kalau dah jadi macam aku, banyak benda dah berlaku dan dalam banyak-banyak tu, banyak juga orang yang aku sayang hilang, korang rasa menyesal ni membawa makna lagi tak? Ye, aku tak boleh nak kawal siapa yang tinggal, siapa yang pergi. Tapi bayangkan kalau perasaan diorang aku jaga?


in b4, yes. I almost cry now.

Friday

Poll

bila di dalam dilema, dan minda pun tak dapat berfikir dengan waras, di situlah datangnya fungsi poll.



Agak-agak nak tolong undi poll ni, boleh klik SINI.

Tuesday

Kedai Makan

Kalau ikutkan logik, makanan yang dijual di dalam kampus sepatutnya murah. Kerana pembeli rata-ratanya ialah pelajar. Dan makanan di luar SEDIKIT mahal kerana penjualan kepada umum.


Tapi, REALITInya.......

Makanan yang dijual di cafe kampus harganya MAHAL ya amat! Aku pernah dulu terlepas makan di cafe di poli. Ya ampun, makanannya murah belaka. Tuan punya yang sama, buka kedai lain diluar harganya sama saja murah. Tak hairan lah kalau murah. Tapi makanan di kampus aku ini ya tuhan saja yang tahu bertapa MAHALnya. Mungkin kerana kami pelajar kolej swasta. Ceh, CELAKA.

p/s : Multi cooker. Meggi Kari 2 minit, serbuk lada, telur. Perghhh... Ini dah mencukupi.

Monday

Kahwin

Nak kahwin ialah perkara senang bagi wanita tapi bukan bagi lelaki.

"Tak puas enjoy lagi" dan "Kita masih muda la bro" cuma alasan untuk menangguh masa mencari wang untuk berkahwin.




Wanita;

Nak kahwin nanti, nak buat lauk apa ye. Nak ajak berapa ramai orang ye. Pelamin nak kaler apa ye. Baju nak berapa set ye. Nak kaler apa pulak baju nanti. Nak upah photographer mana lah ye.



Lelaki;

Makan 3000 kepala. Pelamin, baju 3 set, photographer, hantaran itu ini, sewa khemah, katering etc. Ahh mampus! Personal loan RM 30K. Buat 9 tahun. (tekan-tekan kalkulator kira interest) Campur loan kereta, loan rumah, loan belajar dulu tak habis bayar lagi. (tekan-tekan kalkulator lagi) Ahhhh, mampus aku!

Thursday

02/06/2011

Secara rasminya, mulai hari ini, aku rasa dah tak trill meyokong Real Madrid dan Barcelona di medan La Liga. Aku nak mula menyokong MALAGA CF mulai hari ini. Sia-sia lah aku duduk 4 sem kat Malaga kalau tak support.

Takziah

Hari ini, (aku assume harini hari Rabu lagi sebab aku tak tidur lagi) perginya seorang guru bernama Mr. Teh. Aku tak sempat kenal lama Mr. Teh, hanya selama sebulan lebih ketika dia jadi pensyarah ganti.

Tapi selama aku kenal dia, dia seorang yang garang, dan mungkin agak kecewa dengan perangai Melayu. Selalu memperlekehkan orang Melayu. Aku faham kenapa. Aku sendiri kadang-kadang tengok masyarakat aku sendiri, aku malu inikan pula Mr. Teh si cina muslim tu.

Aku sempat tengok jenazah dimandikan. Aku tiba-tiba teringat arwah abah dan mak aku. Tak pula aku tengok mereka dimandikan dulu. Aku pun kecil lagi dulu.

Yang aku ingat, ketika arwah ibu aku diturunkan ke lubang sedalam 7 kaki tu, memang aku sedih. Macam-macam aku fikirkan. Tadi pun sama. Semasa aku melihat Mr. Teh dimandikan, aku berfikir, menghitung-hitung hidupku sebagai insan atas muka bumi ni.

Aku kira, beruntung jadi seperti Mr. Teh. Seorang GURU. Orang kata, kalau kita nak lihat orang tu ramai kawan sebenar, ramai orang sayang, tengok hari kematian dia nanti. Ramai ke tak. Tadi aku tengok, memang ramai orang datang. Mostly orang yang aku tak kenal. Tapi dalam ramai-ramai tu, masih ada yang aku kenal. Pelajar.

Ucapan takziah kepada keluarga arwah, dan doa. Semoga Mr. Teh berada di kalangan orang yang beriman.

Monday

Cerdik

kejadian ni berlaku waktu aku sem 5 dulu. Dah hampir setahun berlalu. Baru sekarang aku rasa macam nak tulis pasal ni. Time sem 5, wajib kena buat final year project.

Al kisah bermula, time tu aku ada dalam bilik lecturers. Aku tengah bincang dengan lecturer pasal fyp aku. Then aku dengar lecturer sebelah meja tu borak dengan lecturer yang sorang lagi

Lect A : Hang tau, student aku. Pegi turning aluminium kat kedai, kena charge sampai 3 ratus.

Lect B : Hahaha. Tu kena tipu dengan tokey kedai la tu.

Lect A : Tu lah. Apa la baik sangat pegi derma punya banyak camtu.

Kemudia mereka berdua sama-sama gelak.

Seperti Luci, aku terasa macam nak cari lantai, pastu gelak guling-guling je. Hahahaha. Mereka tak sedar ke apa yang student tu dah buat? Hahahahahahahahahahahahahahahaha!

Saturday

Kisah Makcik Yang Sensasi

Sekarang ni dengar kata ada seorang makcik di internet yang sangat sensasi. Ramai orang dok sebut-sebut pasal dia. Katanya dia menghina agama yang dianuti aku.

Aku dah terjumpa tulisan-tulisan dia. Cehh, ni perangai yang sama setahun dua tahun yang lepas. Pesanan aku? Buat dek je.

"Woih tuan tanah(aku la ni), lu ni gila apa sokong orang yang hina agama Islam? Kita kena perangi mereka!"

Buang karan je. Aku tulis macam ni tak bermaksud aku menyokong makcik yang entah-entah bukan makcik pun. Tindakan dia sangat lah hina. Tapi sini aku bagi tahu sebab apa.

1. Agak-agak, apa yang makcik ni harapkan? Dia mengharapkan orang ramai response. Itu memberi dia kepuasan. Jangan cerita pasal masuk neraka berdosa ke apa ke. Itu dia sendiri pun sudah tahu. Jalan terbaik? Jangan response. 

2. Jangan response tu tak bermaksud berdiam diri terus. Nak response tu boleh. Tapi jangan kita pulak yang buat dosa dalam process. 

3.  Makcik ni ada Facebook kan? Report je. Habis cerita. Kita tak kenal dia, bukan senang. Kalau lah dia tunjuk muka, senang-senang je dapat setel. Tapi tak guna jugak cakap berapi tapi kalau butang report tu pun malas nak tekan.

4. Sekali lagi aku ulang. "JANGAN BUAT DOSA PULAK DALAM PROCESS."

Benda ni kalau kita nak perangi dengan harapan kita nak semua page-page hina agama kita ni ditutup, teruskan bermimpi. Fikir balik. Hak milik siapa kebanyakkan lawan web social network? Bukan Islam bukan? Sedangkan mmereka pun tak dapat nak delete semua page yang menghina agama mereka sendiri.


Ingat balik. Mereka selalunya mendapat kepuasan bukan daripada menghina tuhan, nabi dan memesongkan akidah orang, tapi response dari orang lain, itu ya.

Wednesday

Terang benderang

Jikalau setiap kali seseorang solat, akan terpancar cahaya ke langit, nescaya dunia pasti akan lebih terang dari biasa di ketika menjelang exam sehinggalah result keluar.

Jadi, marilah kita bersujud dengan niat yang betul.

Sunday

Kuih Lapis

Pagi tadi, aku keluar nak menjamah sarapan di warung dekat sini. Sarapan-sarapan pun, ada lah dalam pukul 11. Tengah sedap aku menyentap kuih lapis ditemani si gadis MANIS nescafe ais, tiba-tiba terdengar buny;.

GEDEGANG!!!

Aku usha. Tak jauh dari situ, terjadinya kemalangan ringan. Ringan tak ringan, awek yang naik motor tu sampai menangis lah jugak.


Aku alihkan kembali pandangan aku ke santapan aku. Persetan mereka. Tapi orang keliling aku, termasuk lah makcik cashier tu kemain lagi kecoh. Sampaikan aku rasa kalau perompak sental habis duit dalam laci pun dia takkan perasan. Tapi kecoh di mulut je lah.


Baru aku nak suap kuih lapis lapisan yang tengah-tengah(ya, aku makan kuih lapis layer by layer) seorang pakcik bagun terus pergi tempat kemalangan. Aku terkedu kejap. Apa aku buat kat sini? Aku malu dengan diri sendiri.


Selang beberapa minit(kuih lapis tak habis lagi, sebab aku sibuk dok tweets. Tak tolong orang takpe, janji tweet) pakcik tadi kembali ke mejanya. Kemudian aku terdengar dia dengan nada agak berbisik berkata kepada kawan semejanya;

"No dia 6310. Plat Penang tu."

=.= ceh....

in b4, aku tak pernah pandai fikirkan title.

Kitaran

Golongan yang terdahulu, abang-abang kakak-kakak aku, termasuk la sesiapa sahaja yang lahir sebelum tahun 80an akan kata, budak-budak sezaman aku ni manja. Kalau waktu mereka dulu, semua susah. Bas, basikal susah nak ada. Yang aku ni beruntung.

Sekarang aku dah besar, umur pun dah sesuai menikah. Aku tengok budak-budak zaman sekarang. Aku, dan yang sezaman dengan aku kata, budak-budak zaman sekarang ni manja. Waktu aku kecil dulu susah. Hp, internet, moto, astro, semua tu tak ada. Yang mereka ini beruntung.

Genggam erat kataku,

Budak-budak zaman sekarang bila dah besar nanti, akan kata budak-budak di kemudian hari manja. Yang waktu mereka kecil dahulu, paling hebat pun bawa motor je ke sekolah. Yang kemudian ni beruntung.

Genggam erat kataku,

Yang mereka kata aku dan sezaman itu manja, hidupnya lebih beruntung dari yang hidup di tahun-tahun sebelumnya. Mereka dikatakan manja. Mereka tidak sedar, yang mereka beruntung.

Wednesday

Nasihat #2

Ni nasihat ikhlas dari aku. Jangan lah jadi orang tengah satu urusan jual beli kalau tak confirm condition barang yang di urus niaga 100% seperti yang sudah jelas dia kedua-dua pihak. Menyesal nanti.



IKHLASSUPAYATAKJADIMACAMAKU. The End.

Tuesday

Nasihat

Nak nasihat orang harus kena dengan cara.

Sekarang ni aku selalu jumpa kat internet, orang yang bertudung tapi macam-macam fesyen diorang applied. Lantak diorang lah. Aku bukan faham sangat hati perempuan ni.

Tapi masih ada mahaguru-mahaguru, ustaz-ustaz serta ustazah-ustazah yang sikit punya bijak pandai ilmu taraf cakera alam datang dengan nasihat;

"Kalau pakai tudung macam tu, lebih baik tak payah pakai tudung. Kan senang free hair je. Buat apa pakai tudung nampak tetek?"

Aku malas nak komen. Tapi dalam fikiran aku, beberapa situasi yang sama bermain-main dalam kepala hotak aku yang tak berjambul pun. Lebih kurang macam ni lah.

"Buat apa kau solat kalau tak cukup 5 waktu? Rugi je waktu lain-lain yang kau sembahyang tu."

"Buat apa kau puasa kalau tak solat?"

"Buat apa kau kurang kan hisap rokok dari 2 kotak ke sekotak sehari kalau kau masih hisap rokok?"

Last-last, orang yang dinasihat ni tak sembahyang langsung, tak puasa, dan masih beli 2 kotak rokok sehari.


Boleh aku kata orang yang bagi nasihat ni semua bangang tak?

Siapa yang kata orang pakai tudung pakai baju ketat dengan orang yang free hair tu, dua-dua dapat dosa, aku setuju. Tapi fikir dengan logik. Kalau amount dosa tu boleh dibilang macam benda-benda yang nyata di mata, maka aku cakap dua-dua dapat dosa tapi dalam amount yang berbeza.

Sama jugak dengan kes rokok. Nak berhenti bukan boleh tiba-tiba tak beli rokok, tak hisap terus. Ada level yang kena ikut supaya badan tak terkejut dan kiok lebih awal.

Sebenarnya orang-orang yang bagi nasihat macam ni sendiri pun tak betul.

Apa akan dibuat jika anda ada RM 1500?

List dibuat mengikut turutan. Dari kepala turunlah ke kaki.

Mamat A

Original Frogskin - RM 700
Baju Paul Smith Original - RM 170
Seluar jeans Guess original - RM 260
Kasut Nike Air Max Rossi original - RM 320

Total - RM 1450 Baki - RM 50

Minyak kereta, shopping, belanja awek-awek dan kawan. Baki - RM -1000


Mamat B

Replica Frogskin - RM 25
Baju Polo replica - RM 45
Seluar jeans Evisu replica - RM 100
Kasut Nike Air Max replica - RM 160

Total - RM 330 Baki - RM 1170

Minyak moto, tengok wayang, belanja kawan-kawan dan awek. Baki - RM 120


Apek Sayur

Topi jerami - RM 10
Baju pagoda - RM 10
Seluar dulu-dulu, kerat bagi pendek - RM 0
Selipar jepun - RM 10

Total - RM 30 Baki - RM 1470

Naik basikal, makan kat rumah, keluar bawak bekal., lepak minum kopi segelas, member bayar sendiri. Baki - RM 1467.

Lu pilihlah nak jadi yang mana.

Pagi Yang Gelap #2

Roti canai, teh tarik, surat khabar & radio sinar.

Pagi tadi gua lepak kat warung. Pekena roti canai. Sorang sorang. Gua memang takde life dengan kawan-kawan. Tengah gua sedap hirup teh, bapak kawan gua datang lepak semeja. Gua takde hal. Borak lah apa boleh borak. Pasal bola, pasal retis, pasal politik gua malas layan. Pastu pakcik ni cucuh rokok. Terus pakcik ni tanya soalan kat gua.


"Hang hisap rokok dak mal?"

"Tak"ceh, dulu anak lu gak ajar gua hisap rokok.

"Baguih lah macam tu. Jangan dok jadi macam pakcik ni. Dah tak boleh buat apa dah. Nak berhenti mengejut nanti sakit. Hang yang muda ni, jangan dok start."

"Bereh pakcik."

Bereh kat mulut je. Gua masih tertanya-tanya. Bermain-main persoalan dalam kepala hotak gua ni. Alasan apa pakcik ni bagi ni? Kalau la ada kebenaran pun, jangan lah berhenti mengejut. Alah, alasan je tu. Sebab dah sangkut dengan rokok lama sangat, sampai rasa macam dah jiwa dan raga. Kalau macam ni punya nasihat, tak termakan punya lah. Patut lah anak lu pun hisap rokok.


Eh, kenapa saya guna "gua" "lu" dalam entri ni? Entah lah. Selalu saya guna saya awak je. 

Friday

Hello mate.

kita perasan tak kita sepatutnya memiliki kewarganegaraan England?

Kita sanggup tidur pukul 8 malam, bangun pukul 2 pagi semata-mata ada game BPL tapi tak sedar pukul 9 malam tadi ada perlawanan MSL.

Berapa kerat orang kat Malaysia ni pakai baju pasukan bola negeri masing-masing? Berapa kerat pula yang pakai baju kelab kelab dari England sana tu? Aku baju Perak yang latest pun tak ada. Nasib baik lah baju Perak kaler kuning, aku pakai je jersey timnas Malaysia.

Berapa kerat orang tweet pasal perkahwinan diraja kat Malaysia ni? Berapa orang ada post status? Tapi berapa orang pula tertunggu-tunggu di depan tv macam final UCL semata-mata nak tengok Kate pakai baju apa?


Sememangnya kita layak memohon kewarganegaraan England, dan dengan mudahnya lulus.

Thursday

The Catalan 2 Los Blancos 0

Walaupun aku tengok match ni sambil memakai baju Barcelona, aku agak kecewa dengan match tadi. Setiap kali perlawanan antara dua rival turun-temurun ni, aku kecewa menonton sebenarnya. Lebih kepada perlawanan gusti. Kalau nak kata siapa lebih berhak menang, dah tentu aku kata Barca. Mereka main cantik, dan kebetulan aku ada baju Barca je, baju Madrid tak ada. Paham paham lah ye.

Tapi bagi aku, attitude keseluruhan pemain Barca agak keji. Setiap kali player Madrid buat foul, pemain Barca akan ramai-ramai serbu referee suruh keluarkan kad. Referee tu tahu la kerja dia. Pfftttttt.....

Tapi tadi Messi memang top class.

Apa-apa pun, aku bukan glory hunter. Nampak Barca terlampau kuat kan? Aku tetap kukuh di belakang Setan Merah. Kalau baju Barca aku ada 1, baju Man Utd entah berapa banyak aku ada. Sejak aku kecik lg aku dah ada jersey Man Utd. Jersey Perak pun aku ada 2 je sepanjang hayat ni. Kita kan orang England. Heh!

Ada baju tak semestinya minat. Tapi sila faham betul-betul maksud aku.

Pembicara Perut Terhebat

Kalau translation aku salah, salahkan google translate. Malas nak tulis banyak. Layan je video ni.

Monday

How to celebrate your goal

tengok macam mana Van Nistelrooy meraikan selepas mencetak gol. Serius osem. Lu hanjeng gua, gua hanjeng lu balik, +99999999999. Karma applied.



selepas tu, mesti Nistelrooy kata, "Baru ku puas baru ku puas baru ku puas!" lulz

LEGEND!

Sunday

Fakta Cinta

HAHAHAHAHAHA.


Aku ada terbaca fakta-fakta cinta ni dekat internet. Korang tahu tak yang fakta-fakta ni semua auta saja? Orang yang menulis fakta ni semua sebenarnya tengah referring pasal diri dia sendiri untuk orang lain take notice.

Contohnya;

orang dah kata, jangan kacau awek orang. Tapi sebab kemaruk sangat, dia pun reka la fakta macam ni;
- Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya. (padahal tengah tunggu je bila nak break up)

sebab sifat insecure, atau gabra tak menentu takut awek dirampas orang, dia pun mula nak tau segalanya. Sampai tak ada kebebasan. Tapi sebab nak cover, dia pun keluarkan lah fakta macam ni;
- Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu. (padahal, tadi dah berfikir bukan-bukan)

dah la tak ada life, pastu nak 24 jam melekat. Mula la keluar fakta macam ni;
- Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu. (padahal tak boleh tidur. rumah pulak tak ada astro)


pendek kata, google je fakta-fakta kat internet ni, semuanya tu auta. Lagi-lagi yang maksud nama tu. Dedikasi lah, pemimpin yang baik la, tegas la. Kita fikir apa yang kita nak fikir dan apa yang kita nak jadi.

pembanteras jenayah

kalau nak ikut kan dari rancangan rancangan telebesen kan, sebenarnya penjenayah ni langsung tak ada peluang nak lepaskan diri.

kalau jenayah berlaku, tapi apa pun tak ada, camne?
jangan risau, CSI ada. benda sekecil kecil zarah pun diorang boleh spot. 
macam main game yang cari benda tersembunyi tu.


tapi, kalau ada mayat je?
serah je pada NCIS. Ducky boleh bercakap dengan mayat tahu?


Kalau mayat ada, tapi tinggal tulang je camne?
jangan risau. Dr Brennan ada. Pastu japgi Booth pergi tangkap penjenayah tu okay?


tapi, sebelum jenayah berlaku pun dah boleh tangkap penjenayah tahu?
bab buat buat profile penjenayah memang diorang legend.


tapi kalau apa pun tarak, camne? 
Melinda boleh cakap dengan roh tahu?


hebat kan Amerika? Tapi apa kejadahnya banyak lg "unsolved crimes?"






kalau masalah JALAN RAYA pulak camne?
serahkan pada yang pakar.
"RODA-RODA KUALA LUMPUR"



sekarang aku tengah mood tengok cerita crime based ni. Jadi jangan kacau.
#update; Thanks Raihan Izzat pasal ghost whisperer tu.


the reaction of Torres team mate when he's finally scored a goal.

priceless

I'm not really a fans of Chelsea. The way they're playing, I mean the direct football. No amusement rushing thru my blood. But, I do love the way Fernando Torres play. It's a pity for him, the way his team-mates treated him in the previous games, like he's not one of them. But last night, I had tears running thru when he's finally scored a goal. What a moment! Good Job Torres! Keep it up!





from, United Fans