Untuk apa gua letak nuffnang ni pun gua tak tahu.

Monday

Asalnya Aku Nak Buat Status FB Saja, Sekali Mood Menulis Aku Datang & Title Pun Kemain Panjang Macam Yuyu Hakusho

Ni pendapat aku mengenai isu yang sekarang tengah hangat. Kes boikot. Lebih spesifik, kes McD nak bagi bege free. Isu dia, kalau kita bayar makanan di McD, duit tu disalurkan ke Israel ke apa entah la.

Kalau kita beli McD, duit kita yang bagi. So, ada kemungkinan kita tolong Israel ke apa bagi pandangan sesetengah pihak. Mungkin betul, mungkin tak. Pandangan aku, tak. Wallahualam.

Kalau McD bagi bege free, depa yang keluar duit. Kalau betul depa nak salurkan ke Israel, duit egg muffin ni darab dengan berapa jumlah depa nak bagi, salurkan terus ke akaun Israel, kan habis cerita?

-------------------------------------------------------

Kalau kata bila kita ambik bege free, bermakna kita support Israel, adakah kalau McD buat keputusan kumpul duit ni semua, bagi derma kat orang miskin, adakah orang miskin tu sekarang menyokong Israel?

Ni McD Malaysia. Takkan la organisasi besar macam ni, yang dalam dia sudah tentu ada orang Islam, takkan semua buta hati. Kita mesti ada member-member yang kerja untuk McD. Adakah patut tiba-tiba kita pergi ke muka dia, cakap dia bekerja untuk askar Laknatullah?

-------------------------------------------------------

Masalah kita sekarang ni, kita terlalu suka nak generalize kan sesuatu. Contoh di sini;

Asal Israeli je, jahat(aku ingat lagi kes Benayoun kena boo kat stadium time Chelsea lawan Malaysia). Asal McD bagi bege free je, nak meraikan kematian kanak-kanak di Palestine. Asal minum Coke je, menyokong tindakan Israel. Kita kena pandai mengasingkan perihal yang sangat berbeza ni.

Israel ialah negara. Israeli ialah bangsa. Benda ni ialah siapa mereka. Mereka tak boleh ubah di mana mereka dah lahir, dan dilahirkan sebagai bangsa apa. Bagaimana kita dilahirkan sebagai Melayu di Malaysia, begitulah mereka. Dan kita melenting bila orang generalize kan Melayu ni pemalas.

Yang jahat sekarang ialah orang jahat. Mudah kan? Orang baik ialah baik. Orang Islam ialah orang Islam. Melayu ialah Melayu. Pemalas ialah pemalas. Dia tak bersangkut paut antara satu sama lain. Kita kena pandai bahagikan kategori yang berlainan ni.

Pesanan tambahan dari aku, sebelum nak menyebarkan apa-apa kepada orang lain, pastikan bahan anda tu sahih, tan wajar disebarkan.

-------------------------------------------------------

Maaf kalau entri mengejut aku ni serabut. Terlalu banyak benda aku nak tulis, tapi aku malas nak buat satu-satu entri yang berdiri sendiri. So, aku satukan je semua, sebab agak berkait rapat juga sebenarnya isu-isu ini. Sekian.

No comments: