Untuk apa gua letak nuffnang ni pun gua tak tahu.

Tuesday

Nasihat

Nak nasihat orang harus kena dengan cara.

Sekarang ni aku selalu jumpa kat internet, orang yang bertudung tapi macam-macam fesyen diorang applied. Lantak diorang lah. Aku bukan faham sangat hati perempuan ni.

Tapi masih ada mahaguru-mahaguru, ustaz-ustaz serta ustazah-ustazah yang sikit punya bijak pandai ilmu taraf cakera alam datang dengan nasihat;

"Kalau pakai tudung macam tu, lebih baik tak payah pakai tudung. Kan senang free hair je. Buat apa pakai tudung nampak tetek?"

Aku malas nak komen. Tapi dalam fikiran aku, beberapa situasi yang sama bermain-main dalam kepala hotak aku yang tak berjambul pun. Lebih kurang macam ni lah.

"Buat apa kau solat kalau tak cukup 5 waktu? Rugi je waktu lain-lain yang kau sembahyang tu."

"Buat apa kau puasa kalau tak solat?"

"Buat apa kau kurang kan hisap rokok dari 2 kotak ke sekotak sehari kalau kau masih hisap rokok?"

Last-last, orang yang dinasihat ni tak sembahyang langsung, tak puasa, dan masih beli 2 kotak rokok sehari.


Boleh aku kata orang yang bagi nasihat ni semua bangang tak?

Siapa yang kata orang pakai tudung pakai baju ketat dengan orang yang free hair tu, dua-dua dapat dosa, aku setuju. Tapi fikir dengan logik. Kalau amount dosa tu boleh dibilang macam benda-benda yang nyata di mata, maka aku cakap dua-dua dapat dosa tapi dalam amount yang berbeza.

Sama jugak dengan kes rokok. Nak berhenti bukan boleh tiba-tiba tak beli rokok, tak hisap terus. Ada level yang kena ikut supaya badan tak terkejut dan kiok lebih awal.

Sebenarnya orang-orang yang bagi nasihat macam ni sendiri pun tak betul.

4 comments:

Raihana Izzati said...

<3

Flying kiss dari jauh~~~~

AINNZ ABIGGAILL said...

sokong!!

NAJ HEBAT said...

dah ramai sgt bangkitkan isu ni. wootwoot pun. Kalau kau ada baca. Lagi kuat 'fatwa' beliau.

Kays said...

aku tak suka woot2.